Το ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ βρίσκεται στην Κρανιά Ολύμπου και είναι δημιούργημα του Λαρισαίου γιατρού Δημήτρη Κατσαρού. Το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, όπου σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι σκαρφαλωμένη η λιθόκτιστη Κρανιά το αμπέλι είχε πάντα την φυσική του θέση. Οι μαρτυρίες για τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα στους αρχαίους, στους βυζαντινούς και στους νεότερους καιρούς ασφαλώς και δεν λείπουν. Με τον καιρό τα κλήματα εγκαταλείφθηκαν και η άγρια βλάστηση κυριάρχησε παντού και ο αμπελοοινικός πλούτος της Κρανιάς παρήκμασε.
Αυτόν ακριβώς τον πλούτο θέλησε να ξαναζωντανέψει ο Δημήτρης Κατσαρός και με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του Στέλλας αποφάσισε να πειραματιστεί με την φύτεψη διαφόρων ποικιλιών αμπελιού. Έτσι η οικογένεια προχώρησε στην αγορά επικλινών κομματιών γης στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Ολύμπου. Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν αρχικά κατόπιν έρευνας και πειραματισμών, έχοντας σαν στόχο την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας ήταν το Cabernet Sauvignon και το Μerlot. Το πρώτο κρασί παρήχθη το 1987 και κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1989 σε 300 μόλις φιάλες.
Από τότε πραγματοποιείται μια συνεχής εξέλιξη της αμπελοοινικής εκμετάλλευσης και επένδυσης στο αμπελουργικό και οινοποιητικό δυναμικό με προσεχτικά και σταθερά βήματα. Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος μετά από σπουδές γενικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bordeaux και Oινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Σπούδασε Βιοχημεία στο Bordeaux και στη συνέχεια Οινολογία (Diplome National d’ Oenologue) στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, που βρίσκεται στην Dijon. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έκανε πρακτική άσκηση σε διάσημα για την ποιότητα των κρασιών τους οινοποιεία της Βουργουνδίας, όπως τα Domaine Roulot, Meursault και Domaine G. Roumier στο Chambolle Musigny, και μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε για έναν χρόνο στο Chateau Clarke που βρίσκεται στο Pauillac, στην περιοχή του Bordeaux.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Ιατρός-ωτορινολαρυγγολόγος της Λάρισας. Αυτός που ξεκίνησε το κτήμα μαζί με την ανεκτίμητη συνδρομή της συζύγου του Στέλλας στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ’70. Οινοποιός από το 1978 στην Κρανιά και από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας «Οι δρόμοι του κρασιού». Δεν απαρνήθηκε ποτέ την πρώτη του μεγάλη αγάπη για την ιατρική και τη φυσιολογία. Παράλληλα με την αφοσίωσή του στο κρασί, τα τελευταία τριάντα χρόνια, συνέχισε την ιατρική του πρακτική, κοντά στους ασθενείς του στη Λάρισα καθώς και με εκπαιδευτικά επίσης καθήκοντα.