Cypruswinepages.Com

Ψηλά, στην Κρανιά του Ολύμπου, στέκουν και βιγλίζουν τον κάμπο τα αμπέλια της οικογένειας Κατσαρού. Στα 800 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, καλλιεργούνται τα υγιή πρέμνα τριών κοσμοπολίτικων ποικιλιών οιναμπέλου. Είναι τα μπορντολέζικα Cabernet Sauvignon και Merlot, είναι και το σταφύλι-σημαία των Βουργουνδών, το διάσημο και πολυδύναμο Chardonnay, που απλώνονται σε μια έκταση που ξεπερνά τα 90 στρέμματα.

Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό του 1978, όταν ο ωτορινολαρυγγολόγος Δημήτρης Κατσαρός ανέβηκε τον μαιανδρικό δρόμο μέχρι την Κρανιά, για να ξεφύγει για λίγο από τις σκοτούρες και την πίεση του ιατρείου. Η θέα και η αρμονία του τοπίου μάγεψαν τον ιατρό, ωθώντας τον να αγοράσει αμέσως ένα κτήμα που είχε βγει στην πώληση. Το κτήμα αυτό έμελλε να φιλοξενήσει το οινοποιείο και τους πρώτους αμπελώνες, που σήμερα πια είναι γνωστοί ως Κτήμα Κατσαρού.

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την αγορά του κτήματος στην Κρανιά, ο Ευριπίδης, υιός του Δημήτρη Κατσαρού, αντιπροσωπεύει ήδη τη δεύτερη γενιά, αφού έχει εδώ και λίγο καιρό ολοκληρώσει τις οινολογικές του σπουδές. Τριάντα και πλέον χρόνια μετά, το Κτήμα Κατσαρού είναι, κατά την άποψή μου, ένα από τα κορυφαία πέντε της Ελλάδος, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, τα κρασιά του (κυρίως το ερυθρό Κτήμα και το Chardonnay) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα ομοποικιλιακά που οινοποιούνται στη χώρα. Δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο, γιατί και τα δύο περιλαμβάνονται στις πολύ λίγες ελληνικές ετικέτες που μπορούν να παλαιώσουν τόσο καλά και τόσο βαθιά. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα…


ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 2006 

Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Merlot
Αλκοολικός τίτλος: 14%
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κρανιάς

Μακράς παλαίωσης το Κτήμα Κατσαρού της εσοδείας 2006, σίγουρα ένα από τα καλύτερα κρασιά που έχει ποτέ οινοποιήσει ο παραγωγός. Βαθύ κόκκινο χρωματικά, με μέτρια διαύγεια, μια και το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Πυκνό, αρρενωπό, δυνατό στη μύτη, εκδηλώνει, αν και ακόμη πολύ νέο, τα πλούσια αρώματά του – δέρμα, φάρμα ζώων, μπαχαρικά, ταμπάκος, κόκκινα φρούτα, όλα πλαισιωμένα από ένα καλοζυγισμένο βαρέλι δρυός. Γευστικά είναι γεμάτο και συμπυκνωμένο, με στιβαρές τανίνες και καλύτερη οξύτητα σε σχέση με την εσοδεία του 2005. Ένα από τα κορυφαία ελλαδικά κόκκινα, που θα συνεχίσει την εξέλιξή του στη φιάλη για 15 τουλάχιστον χρόνια.

Βαθμός: 88/100
Τιμή: €31,50 

 ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ CHARDONNAY 2008

Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay
Αλκοολικός τίτλος: 13,5%
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κρανιάς

Ο βιολογικά μεγαλωμένος αμπελώνας στην Κρανιά του Ολύμπου δίδει έναν συμπυκνωμένο καρπό. Τα σταφύλια της ποικιλίας ζυμώνονται σε βαρέλια δρυός, για να αποδώσουν ένα κρασί πυκνό και πλούσιο αρωματικά, που είναι ακόμη κάπως κλειστό, ο χρόνος όμως μόνο προικιά έχει να του χαρίσει. Στόμα παχύ και λιπαρό, με εξαιρετική δομή και καλή οξύτητα, που θα βοηθήσει το κρασί στη μάχη με τον χρόνο. Η εσοδεία του 2008 δείχνει να έχει όλα τα φόντα για μια μακρά παλαίωση, σ’ ένα από τα καλύτερα και πιο σταθερά ελληνικά λευκά. Σερβίρετέ το στους 12-14οC.

Βαθμός: 86/100
Τιμή: €19,80 

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ MERLOT 2006

Ποικιλιακή σύνθεση: Merlot
Αλκοολικός τίτλος: 14,5%
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κρανιάς

Το πρώτο Merlot του Κτήματος Κατσαρού δεν στέκει στο ποιοτικό ύψος του κλασικού κόκκινου, είναι όμως μία αξιόλογη προσπάθεια. Πρόκειται για ένα βαθυκόκκινο κρασί με αρρενωπά αρώματα, που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε δέρμα ζώου, πίσσα, ταμπάκο και κουτί πούρων, στοιχεία που σμίγουν με την πληθωρική αλκοόλη και τη δρυ. Στο στόμα το κρασί είναι γεμάτο και συμπυκνωμένο, με φιλικές και εξελίξιμες τανίνες – αν και ακόμη πολύ νέο – αλλά και με τονισμένη οξύτητα, που συναντά την επίσης τονισμένη αλκοόλη σ’ ένα κάπως αψύ φινάλε.

Βαθμός: 84/100
Τιμή: €29
Διανομή: Οίνων Πνεύματα