Μεσημέρι Παρασκευής, κάθομαι με τον Ευριπίδη Κατσαρό, υιό του Δημήτριου Κατσαρού και, μαζί με λίγο ψαράκι, συνομιλώ για τα εν Ελλάδι αμπελοοινικά δρώμενα. Ο Ευριπίδης είναι ένας εξαίρετος νέος. Πράος, ευγενής, χαμηλών τόνων, δεν έχει καμία σχέση με τους «ξερόλες», επηρμένους και θορυβώδεις νέους των καιρών που διάγουμε.

Η κουβέντα μαζί του είναι ήρεμη, ουσιαστική, λογική. Είναι κουβέντα που την κάνεις με ευχαρίστηση, αφού μιλάς με κάποιον άνθρωπο του κρασιού, που και επιστημονική κατάρτιση έχει (πτυχίο Οινολογίας) και επίγνωση της αποστολής του.

Ο Ευριπίδης είναι το νέο αίμα στο Κτήμα Κατσαρού, τον αμπελώνα και το οινοποιείο, που με αγάπη, μεράκι και σοβαρότητα δημιούργησε ο πατέρας του, Δημήτριος Κατσαρός. Ιατρός στο επάγγελμα, ωτορινολαρυγγολόγος, ο Δημήτριος Κατσαρός φύτευσε και μεγάλωσε στην Κρανιά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 750 μέτρων, έναν πρότυπο αμπελώνα 80 στρεμμάτων, που φιλοξενεί στη σύνθεσή του τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay. Στην αρχή του αμπελώνα βρίσκεται το οινοποιείο του κτήματος, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα του Αιγαίου, αφήνοντας το μάτι να ταξιδεύσει μέχρι τον Άθω και τις Σποράδες.

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, λοιπόν, που δραστηριοποιείται από το 1985. Είκοσι τρία χρόνια μετά, τα κρασιά του Κτήματος Κατσαρού συγκαταλέγονται στα καλύτερα της χώρας. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στα λίγα ελλαδικά κρασιά, που μπορούν να παλαιώσουν. Τα δοκιμάζουμε, λοιπόν. Τόσο τα φρέσκα, που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στο εμπόριο, όσο και δύο παλαιωμένα, που υπάρχουν ακόμη στα ράφια επιλεγμένων καταστημάτων.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 2005
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Merlot
Αλκοολικός τίτλος: 14%
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κρανιάς

Πλούσιο κόκκινο με το πορφυρό, νεότατο ακόμη χρώμα. Με μύτη που ζητά χρόνο στο ποτήρι, προτού αναπνεύσει, εκδηλώνοντας τα γενναιόδωρα αρώματά της – δέρμα και ζωικές μυρωδιές, άφθονο πιπέρι, ταμπάκος, πίσσα, νότες χόρτων, δρυς και φρούτο σ’ ένα πολύπλοκο ήδη σύνολο, που θα γίνει συνθετότερο με την παλαίωση. Μα και τι στόμα! Γεμάτο, συμπυκνωμένο, με εξαιρετικές, αν και ακόμη αισθητές, τανίνες και οξύτητα που ισορροπεί άψογα την πληθωρική αλκοόλη. Ένα από τα καλύτερα κρασιά, που έφτιαξε ποτέ ο παραγωγός.

Βαθμός: 86/100
Τιμή: €25

CHARDONNAY 2007, ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay
Αλκοολικός τίτλος: 14%
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κρανιάς

Το Chardonnay του Κατσαρού δεν είναι άλλο ένα κρασί της ποικιλίας. Είναι ένα ιδιαίτερο και κυρίως ποιοτικό Chardonnay, που και φινέτσα διαθέτει και πυκνότητα. Πλούσιο και στη μύτη και στο στόμα, είναι εξαιρετικό τώρα, θα γίνει ακόμη καλύτερο όταν μεστώσει, σε δύο περίπου χρόνια. Καλοοινοποιημένο και κυρίως ισορροπημένο, καθώς η πληθωρική του αλκοόλη αντισταθμίζεται από μια ζωηρότατη οξύτητα.

Βαθμός: 86/100
Τιμή: €18,80
Διανομή: Οίνων Πνεύματα

Παλαιότερες εσοδείες

Στην κάβα που εισάγει και διανέμει τα κρασιά του κτήματος θα βρείτε και αρκετές παλαιωμένες εσοδείες, τόσο του κόκκινου όσο και του Chardonnay. Δοκίμασα δύο από αυτές, το Κτήμα Κατσαρού 1998 και το Κτήμα Κατσαρού Chardonnay 2003. Το πρώτο είναι ένα υπέροχο πραγματικά κρασί, που έχει μεστώσει για τα καλά, χωρίς να έχει, ωστόσο, χάσει οτιδήποτε από την ισορροπία και τη ζωντάνια του. Στη μύτη θα το βρείτε πολύπλοκο και μάλλον αρρενωπό, αφού πρωταγωνιστούν πιο «ψημένα» αρώματα, μια και το φρούτο, αν και υπάρχει στο κρασί, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Γευστικά έχει στρογγυλέψει, αφού οι άλλοτε έντονες τανίνες του έχουν σχεδόν λιώσει, κάνοντας το σύνολο σαφώς πιο μαλακό και φίνο. Το Chardonnay του 2003 είναι άλλο πράμα! Χρυσοκίτρινο στην όψη από την πενταετή παλαίωση στη φιάλη. Ώριμο και πολυδιάστατο στη μύτη, που φιλοξενεί στη σύνθεσή της τα τυπικά αρώματα – καπνιστά αλλαντικά, κερί, βούτυρο, μέλι, καφές, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, βανίλια –  ενός ζυμωμένου σε βαρέλι κρασιού της ποικιλίας. Λιπαρό και πολύπλοκο στο στόμα, συνδυάζει το «όρθιο» ακόμη φρούτο με την καλοβαλμένη δρυ και την ανάλογη οξύτητα. Μακρύ και έντονο στην επίγευσή του! Ένα εξαίρετο από κάθε άποψη λευκό, που αν οινοποιείτο στη Βουργουνδία, θα είχε σαφώς ψηλότερη τιμή.

Δοκιμάζοντας τις παλαιωμένες εσοδείες του Κτήματος Κατσαρού, επαναβεβαίωσα κάτι που για χρόνια πίστευα, ότι, δηλαδή, ο Δημήτριος Κατσαρός είναι ένας από τους ελάχιστους Ελλαδίτες οινοποιούς που παράγει κρασιά μακράς παλαίωσης. Τόσο η «ερυθρή», κλασική ετικέτα τού παραγωγού, το Κτήμα Κατσαρού, όσο και η λευκή Chardonnay δείχνουν όχι μόνο να μη φοβούνται τον χρόνο, αλλά αρέσκονται στο να φλερτάρουν μαζί του, καθώς γνωρίζουν πως η πάροδός του μόνο καλά έχει να τους προσφέρει.

Η επισήμανση αυτή έχει, κατά την άποψή μου, τεράστια σημασία, αφού ένα από τα αδύνατα σημεία των ελλαδικών κρασιών ήταν διαχρονικά η ανικανότητά τους να παλαιώνουν, να εξελίσσονται, δηλαδή, στη φιάλη και να μετουσιώνονται σε κάτι σαφώς ανώτερο. Να γιατί η δεκτικότητα παλαίωσης των οίνων του Κτήματος Κατσαρού προσλαμβάνει τόσο μεγάλη σημασία. Και πιστεύω ακράδαντα πως σ’ αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία του ο παραγωγός. Κλείνοντας τα αφτιά στις Σειρήνες των καιρών, που ζητούν, ολοένα και εντονότερα, οίνους με διαστάσεις αρσιβαρίστα, που να είναι έτοιμοι προς κατανάλωση αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους στην αγορά. Ο Δημήτριος Κατσαρός ας μείνει σταθερός σ’ αυτό που ξεκίνησε και με επιτυχία κράτησε για τόσα χρόνια, γιατί μόνο έτσι θα κατορθώσει σε βάθος χρόνου να αναδειχθεί ως το καλύτερο στην Ελλάδα κτήμα περιορισμένης παραγωγής κρασιών παλαίωσης, που του αξίζει – γιατί όχι – κάποια στιγμή να πιάσει τιμές αντίστοιχες των καλύτερων κρασιών του Μπορντό ή της Καλιφόρνιας.